Ji Ching: jóslás és bölcsesség

Ji Ching: jóslás és bölcsesség

A világ legősibb jóskönyve, a kínai Ji Ching, magyarul: Változások könyve. A nagyjából 3000 éves szent könyv a kínai civilizáció egyik legfontosabb írásos emléke, amely több száz év alatt érte el végleges formáját.
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya 36 (ritkábban 32) lapból áll. Több fajtája ismert. Ezek közül a ún. Piatnik-kártya lett a legszélesebb körben elterjedt, amely a magyar származású Piatnik Nándor által alapított kártyagyárról kapta nevét az 1900-as években. Az előző rész itt olvasható! tovább
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigányság hitvilágában a jóslás nem egy kiválasztott ember, mágus vagy jövendőmondó különleges képessége, hanem a mindennapi élet élő hagyománya. Spirituális gyakorlat, melynek az a hit az alapja, hogy az ember képes tulajdon sorsát előre megjósolni, és egyúttal befolyásolni is. tovább
 
 
 
 
 
 

A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigányság hitvilágában a jóslás nem egy kiválasztott ember, mágus vagy jövendőmondó különleges képessége, hanem a mindennapi élet élő hagyománya. Spirituális gyakorlat, melynek az a hit az alapja, hogy az ember képes tulajdon sorsát előre megjósolni, és egyúttal befolyásolni is.

A cigányságnál a tenyérjóslás vagy a kártyavetés művészete nemzedékről nemzedékre – anyáról lányára száll. A jóslás ugyanis itt hagyományosan az asszonyok pénzkereseti forrása volt: tradicionálisan ugyan inkább csak kisebb ajándékokat fogadhattak el a jóslás fejében. Ez nem jelenti, hogy a férfiak ne ismerték volna meg már egész kiskoruktól a jóslás különféle fortélyait, így a kártyavetés ősi művészetét is.

A cigánykártya 36 (ritkábban 32) lapból áll. Több fajtája ismert. Ezek közül a ún. Piatnik-kártya lett a legszélesebb körben elterjedt, amely a magyar származású Piatnik Nándor által alapított kártyagyárról kapta nevét az 1900-as években. Ezt megelőzően francia kártyát használtak jóslásra Európa legtöbb országában; magyar és német nyelvterületeken pedig a magyar kártya volt a legnépszerűbb kártyatípus, amit jóslásra (is) használtak.

Fontos, hogy a legtöbb tradicionális jövendőmondó családból származó jósnőnek saját, egyedi készítésű, vagy őseitől örökölt, akár több száz éves jóskártyája volt, és így van ez mind a mai napig. Az olyan népszerű kártyatípusok pedig, mint amilyen a Piatnik-féle cigánykártya egyáltalán nem tükrözi a roma nép autentikus világát, hagyományait. Elég arra gondolni például, hogy a romák e kártya elterjedésének idején, az 1920-as években még szinte teljesen írástudatlanok voltak.

folyt.köv.


Vissza