Ji Ching: jóslás és bölcsesség

Ji Ching: jóslás és bölcsesség

A világ legősibb jóskönyve, a kínai Ji Ching, magyarul: Változások könyve. A nagyjából 3000 éves szent könyv a kínai civilizáció egyik legfontosabb írásos emléke, amely több száz év alatt érte el végleges formáját.
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya 36 (ritkábban 32) lapból áll. Több fajtája ismert. Ezek közül a ún. Piatnik-kártya lett a legszélesebb körben elterjedt, amely a magyar származású Piatnik Nándor által alapított kártyagyárról kapta nevét az 1900-as években. Az előző rész itt olvasható! tovább
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigányság hitvilágában a jóslás nem egy kiválasztott ember, mágus vagy jövendőmondó különleges képessége, hanem a mindennapi élet élő hagyománya. Spirituális gyakorlat, melynek az a hit az alapja, hogy az ember képes tulajdon sorsát előre megjósolni, és egyúttal befolyásolni is. tovább
 
 
 
 
 
 

Bevezetés a grafológiába 1.

Az írás tudománya nagyon sokat elárul egy-egy írás szerzőjéről. Az íráskép, a választott színek, a szöveg térbeli elrendezése egyaránt sokatmondó a szakértők számára. Ugyanazon személytől származó több írás pedig az aktuális lelkiállapotról szolgálhat új ismeretekkel.

A grafológia természetesen nem csak az írás, hanem a rajz vizsgálatával is foglalkozik. A hivatásos grafológusnak egész eszköztár áll rendelkezésre amivel az adott írás, rajz formáját, írásképét és térbeli elhelyezkedését vizsgálhatja. Ez a vizsgálat a szövegen belüli különbözőségekre éppúgy felhívja a figyelmet, mint az általános, megszokott formáktól való eltérésre.

A kézírás során nagyon hangsúlyos a margó szerepe. Ennek viszonya az íráshoz sokat tud mondani az illető rendszeretetéről (és persze rendetlenségéről), gondolkodásában és viselkedésében egyaránt. Az írás mérete abszolut értékben is információt nyújt, de ennél érdekesebb az írásképen belüli aránybeli különbségek. Ennek alapján lehet következtetni az idegállapotra, a dolgok túlbonyolításának készségére. De a kusza, szabálytalan elrendezésű szöveg akár a lazaságra, a felszabadultságra is utalhat. Szintén az arányok tudósíthatnak az illető szolidaritási hajlamairól, nyitottságáról és alkalmazkodókészségéről.

Az íráskép alapján lehet következtetéseket levonni arról, milyen az adott személy viszonya környezetéhez, miként gondolkodik alá- és fölérendeltségről. Az írás vizsgálata nagy segítséget nyújt például a munkavállalók kiválasztásáért felelős szakemberek számára, mert aránylag pontosan lehet belőle következtetni a munkatempóra, a munkavégzés minőségére.

A rajzok, a különböző jegyzetek, füzetek szélén található firkálmányok sokkal inkább a szimbólumrendszer szintjén tud a személyiségről érdekességeket felmutatni. A rajz alapja a képzelőerő és az érzések, így kedvünkről és életerőnkről is sokat tud mondani. A vonalak vastagsága, a rajz térbeli elhelyezkedése, az ábrák mérete, színe és természetesen a rajz tárgya is sokat elárul készítőjéről. Egyes grafológusok szerint különféle kórságok, betegségek is előrejelezhetők a rajzok alapján, de természetesen önmagában a rajz ilyen esetekben sem lehet mérvadó.


Vissza