Ji Ching: jóslás és bölcsesség

Ji Ching: jóslás és bölcsesség

A világ legősibb jóskönyve, a kínai Ji Ching, magyarul: Változások könyve. A nagyjából 3000 éves szent könyv a kínai civilizáció egyik legfontosabb írásos emléke, amely több száz év alatt érte el végleges formáját.
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya 36 (ritkábban 32) lapból áll. Több fajtája ismert. Ezek közül a ún. Piatnik-kártya lett a legszélesebb körben elterjedt, amely a magyar származású Piatnik Nándor által alapított kártyagyárról kapta nevét az 1900-as években. Az előző rész itt olvasható! tovább
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigányság hitvilágában a jóslás nem egy kiválasztott ember, mágus vagy jövendőmondó különleges képessége, hanem a mindennapi élet élő hagyománya. Spirituális gyakorlat, melynek az a hit az alapja, hogy az ember képes tulajdon sorsát előre megjósolni, és egyúttal befolyásolni is. tovább
 
 
 
 
 
 

A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya 36 (ritkábban 32) lapból áll. Több fajtája ismert. Ezek közül a ún. Piatnik-kártya lett a legszélesebb körben elterjedt, amely a magyar származású Piatnik Nándor által alapított kártyagyárról kapta nevét az 1900-as években. Az előző rész itt olvasható!

A cigánykártya szimbólumai a hétköznapi élet legfontosabb területeihez kapcsolódnak (Halál, Szerelem, Születés, Házasság, Ajándék stb.). Érzelmek és indulatok (Szerelem, Vágy, Féltékenység stb.), fontos személyek (Lelkész, Bíró, Katonatiszt stb.) és konkrét élettörténések (Utazás, Házasság, Halál stb.) jelennek meg egymás után és egymással összefüggésben a kártyavető előtt. Hasonlóképp ahhoz, ahogyan saját életünkben sorsunk örömteli vagy keserű pillanatait tapasztaljuk meg.

Hagyományosan – az írástudatlan cigányság körében – úgy készítették el e kártyákat, hogy azok képaláírás nélkül is egyértelműen megfejthetőek voltak, sőt a gyerekek is hamar megtanulhatták az egyes kártyák jelentését. Szimbolikus vagy allegorikus ábrázolások ritkábban fordulnak elő. Az egyik ilyen például az Állandóság elnevezésű lap a Napkorong centrumába rajzolt szemmel, amelyet „Isten szemének” is neveznek. Elsődleges jelentése, hogy cselekedeteinket felülről vigyázzák.

A cigánykártya kivetésének rengeteg módja lehetséges. Kezdve az egyszerű egylapostól a lapok számának növelésével bonyolódik, de akár az egész paklit is kirakhatjuk. Az igazi művészet nem az egyes lapok jelentésének megfejtése, hanem a lapok összeolvasása, a szabad asszociáció. A jós megkeresi és értelmezi a kapcsolatokat a képek között. Felkutatja a rejtett szálakat a sors pókhálójában, amely mindenki életében egyedi és megismételhetetlen. A jóslás így olyan erővel ruházza fel az embert, amely képessé teszi sorsa alakítására, megváltoztatására.


Vissza