Ji Ching: jóslás és bölcsesség

Ji Ching: jóslás és bölcsesség

A világ legősibb jóskönyve, a kínai Ji Ching, magyarul: Változások könyve. A nagyjából 3000 éves szent könyv a kínai civilizáció egyik legfontosabb írásos emléke, amely több száz év alatt érte el végleges formáját.
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya 36 (ritkábban 32) lapból áll. Több fajtája ismert. Ezek közül a ún. Piatnik-kártya lett a legszélesebb körben elterjedt, amely a magyar származású Piatnik Nándor által alapított kártyagyárról kapta nevét az 1900-as években. Az előző rész itt olvasható! tovább
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigányság hitvilágában a jóslás nem egy kiválasztott ember, mágus vagy jövendőmondó különleges képessége, hanem a mindennapi élet élő hagyománya. Spirituális gyakorlat, melynek az a hit az alapja, hogy az ember képes tulajdon sorsát előre megjósolni, és egyúttal befolyásolni is. tovább
 
 
 
 
 
 

Velünk élő babonák

A babona megnyugtató ereje gyakran leveszi a döntéseinkkel, jövőnkkel kapcsolatos terheket a vállunkról. Vagy egyszerűen csak jó játék és mire meggyőződnénk róla, hogy beteljesült-e vagy sem, addigra rég mással vagyunk elfoglalva. De a kérdéses pillanatban, segít, felébreszt, utat mutat és dönt helyettünk.

A babona ősidőktől fogva rémít, a babonás hit az emberi lélek ősi szorongásaira épül fel, olyan, mint az utolsó szalmaszál, melybe fuldoklás közben az örvény szélén kapaszkodunk, holott tudjuk, hogy az sem ment meg minket. Gyökerei sokkal mélyebbre fúrták magukat a hiszékenyek lelkületében, semhogy ki lehetne azokat onnan irtani. A tudomány teljes vértezetben vonult fel ellene, de hasztalanul. Egyetlen komoly ellenfélre talált az évszázadok során, s ez a fejlődő kultúra volt. Ennek köszönhető, hogy nem égetünk ma már a boszorkányokat, meghagyjuk a forgószéllé változott garabonciás életét, és lázcsillapítás gyanánt nem túrót teszünk a kisded hóna alá.

Persze az elfelejtett vagy nem használt, a néphit által terjesztett ősrégi babonák mellett jelen vannak a kisebb fajsúlyú, de sokak által ismert, bosszúságot okozó fekete macska, vagy szerencsét hozó kéményseprő szindrómák.

Ha hiszünk benne, ha nem, egyet bevallhatunk; mindnyájunknak jól jöhet, ha egy nehéz nap felénél, a húszforintosunk oldala, a fej-vagy írás dönt arról, hogy a következő dologba belevágjunk-e. Nos, amennyiben az érme úgy döntött, hogy „netovább” , máris hanyatt dőlhetünk, a problémánkat a babona segítségével másnapra tehetjük. Ha a pénzérme válasza: igen, akkor nincs vissza út, menni kell előre. Ebben az esetben a babonánk segített leheletvételnyi szünethez jutni.


Vissza