Ji Ching: jóslás és bölcsesség

Ji Ching: jóslás és bölcsesség

A világ legősibb jóskönyve, a kínai Ji Ching, magyarul: Változások könyve. A nagyjából 3000 éves szent könyv a kínai civilizáció egyik legfontosabb írásos emléke, amely több száz év alatt érte el végleges formáját.
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya 36 (ritkábban 32) lapból áll. Több fajtája ismert. Ezek közül a ún. Piatnik-kártya lett a legszélesebb körben elterjedt, amely a magyar származású Piatnik Nándor által alapított kártyagyárról kapta nevét az 1900-as években. Az előző rész itt olvasható! tovább
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigányság hitvilágában a jóslás nem egy kiválasztott ember, mágus vagy jövendőmondó különleges képessége, hanem a mindennapi élet élő hagyománya. Spirituális gyakorlat, melynek az a hit az alapja, hogy az ember képes tulajdon sorsát előre megjósolni, és egyúttal befolyásolni is. tovább
 
 
 
 
 
 

A jóslás és a férfiak

Egy igazi férfi nem jár jóshoz. Ez tény. Mint, ahogy nem jár kozmetikushoz, pedikűröshöz és jógázni sem.

Aztán ha mitesszeres az orra, sajog a tyúkszeme vagy sűrűn húzódik meg a háta, hajlamos mégis segítséget kérni.Persze tökéletes titoktartás mellett, a férfitársadalom mindent gyengeségnek ítélő hiénái nem tudhatják meg, mitől lett tiszta a bőr, könnyebb a járás, hajlékonyabb a derék, vagy épp sejthető a jövő.

Jóshoz az unatkozó háziasszonyok járnak. Ez a sommás véleményünk nekünk, férfiaknak egymás közt. Viszont amint hazaér a jóstól az asszony, másfél órán keresztül biztosan faggatjuk, hogy „mit mondott rólam.” Jobb esetben az egészségünk, a családtagok, a karrier felől érdeklődünk, rosszabb esetben csak arra vagyunk kíváncsiak, megmondta-e boszorkány, hogy mostanában csapjuk a szelet annak az új szöszinek a cégnél. Ha túl sok dolog stimmel a beszámolóban, lassan elbizonytalanodunk és kezdjük úgy gondolni, talán mégis lehet értelme elbeszélgetni egy ilyen „vajákossal”.

De ne szaladjunk ennyire előre. A férfi és a jóslás kapcsolata jóval korábban kezdődik. Már elnézést, de a WC-n ülve - had ne mondjam/írjam – trónolva. Az az a hely ugyanis, ahol a férfiember hátulról előrefelé - a sporttal kezdve - végiglapozgatja a napi bulváradagját, és ekkor ütközik a szeme a horoszkópokba. Eszébe jut, hogyan szokott viccelődni a többiekkel, hogy kellene olyan horoszkópokat is írni, amikben testre szabott előrejelzések vannak. (Például a vízöntők jobb hüvelykujját ma megcsípi egy óriás tarantula, vagy délután a hosszú hajú nyilasok nyaka kitörik, mert a mögöttük összecsukódó liftajtó becsípi a varkocsukat, majd elindul felfelé.) Aztán persze elolvassa a sajátját és - ha a horoszkópot szakember készítette – meglepődik. Pont azzal a problémával kapcsolatban kap tanácsot, ami egész nap foglalkoztatta. A kollégájától tényleg bocsánatot kellene kérnie, és az édesapjával is itt az ideje rendezni azt a pitiáner, de elmérgesedett nézeteltérést, amíg még nem késő.

Ekkor válik a férfi szkeptikus hívővé. Bár nyíltan és cinikusan tagadja, hogy érdekelné az ezotéria bármilyen formája, de egyre több dolognak olvas utána. Először csak a neten, aztán már könyvekben is. A felesége barátnőit meglepi, amikor a csütörtök esti dámapartijukon kialakult vitában ő is állást foglal, hogy márpedig a numerológia igenis képes korrekt előrejelzéseket adni, nem csak személyiségrajzot állít fel. Lassan megtanulja mi a különbség a jövendőmondó és a látó között, vagy a tarot és a ji-king között.

Ez pedig már hozza magával a többit. Beméreti az ágyuk helyét, nehogy egy vízér miatt a negatív energiák rontsák meg az álmát vagy egészségét. Aztán beméreti valaki mással is, akiről a legjobb barátja állítja, hogy megbízható szakember, úgyhogy rövid időn belül harmadszor is átrendezi a hálót. A Feng Shui-ig azért nem jut el, mert az már tényleg annyira nőcis, hogy nehéz volna kimagyarázni a cimborák előtt, viszont egyre inkább beleeszi magát a fejébe a gondolat, hogy itt volna az ideje egy szakembertől megkérdezni, hogy alakul a jövője.

Ha a tanítvány felkészült, megjelenik a mester – tartja a buddhista bölcsesség. Általában mire valaki odáig jut, hogy szívesen fordulna jóshoz, mert vannak problémái, amelyekkel kapcsolatban többféle tanácsot is meghallgatna, valami furcsa „véletlen”, egy barát, egy e-mail vagy a felesége jóvoltából az ölébe pottyan egy jós elérhetősége. Persze hónapokig halogatja a hívást, de végül győz a kíváncsiság, és – szigorú titoktartás mellett – egyeztet egy időpontot.

Aztán megérkezve a keletiesen berendezett, nyugtató hatású magánlakásba első zavarában még hangoztatja, mennyire nem hisz ebben az egészben, de amikor olyan dolgokat hall egy vadidegen szájából, amiket rajta kívül tényleg senki sem tudhat, elkezd odaadóan figyelni. Kicsit olyan ez, mint a horgászat. Ha az ember első alkalommal csak órákig ül a parton, hal, sőt kapás nélkül, nem valószínű, hogy még egyszer visszamegy. Ha viszont rögtön kihúz egy méretes pontyot, biztosan horgász lesz belőle. Ha az első jóslás után kezdenek megvalósulni a dolgok, esetleg olyan tanácsokat is kap, amelyek sikeresen segítik túl egy bonyolult problémán, akkor a páciens bizony rendszeres vendég lesz a különféle jósoknál.

Hallani extrém esetekről is. Férfiakról, akik gyakorlatilag már nem mernek döntést hozni a jósuk véleménye nélkül. Ne gondoljunk itt feltétlenül bogaras, magányosan élő emberekre. Vannak cégvezetők, akik nem hajlandók tárgyalást szervezni egy rossz energiájú napra, és mielőtt részvényt vennének, kikérdezik a kedvenc jósukat, vajon az égiek áldásukat adják-e az üzletre. Ha autót vesznek, lekérdezik rendszám alapján a várható meghibásodásokat, karambolokat. Ha egy új nő toppan az életükbe, másnap már sietnek is a „megmondó emberükhöz” a pontos születési adatokkal, hogy vajon illik-e hozzájuk a hölgy… és így tovább.

Mint minden túlzás, ez is káros és kerülendő, de tény, hogy egyre több férfi gondolja úgy, nem szégyen, ha engedünk az alapvető emberi vágyunknak, és megpróbálunk bepillantást nyerni a jövőnkbe. Sőt, lassan már a barátok előtt sem kell titkolóznunk. A meccs alatt ugyan még a legújabb átigazolás a téma, de azután már azt sem kínos felhozni egy sör mellett, hogy „képzeljétek, mit mondott a jósnőm erről az új szösziről a cégnél”.

KA


Vissza