Ji Ching: jóslás és bölcsesség

Ji Ching: jóslás és bölcsesség

A világ legősibb jóskönyve, a kínai Ji Ching, magyarul: Változások könyve. A nagyjából 3000 éves szent könyv a kínai civilizáció egyik legfontosabb írásos emléke, amely több száz év alatt érte el végleges formáját.
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya 36 (ritkábban 32) lapból áll. Több fajtája ismert. Ezek közül a ún. Piatnik-kártya lett a legszélesebb körben elterjedt, amely a magyar származású Piatnik Nándor által alapított kártyagyárról kapta nevét az 1900-as években. Az előző rész itt olvasható! tovább
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigányság hitvilágában a jóslás nem egy kiválasztott ember, mágus vagy jövendőmondó különleges képessége, hanem a mindennapi élet élő hagyománya. Spirituális gyakorlat, melynek az a hit az alapja, hogy az ember képes tulajdon sorsát előre megjósolni, és egyúttal befolyásolni is. tovább
 
 
 
 
 
 

Jóslás magyar kártyával 1. - A lapok jelentése

Annak, akit foglalkoztat a kártyajóslás világa, érdemes a tanulást a legegyszerűbb jóskártyákkal kezdeni. A cigánykártya mellett a magyar kártya ajánlott leginkább kezdőknek!

A magyar kártya jóseszközként kevésbé közismert, mint játékként, ám mivel viszonylag könnyen megtanulható benne a lapok jelentése, hamar elsajátíthatunk néhány egyszerűbb vetési módot, és máris megpróbálkozhatunk vele jósolni magunknak vagy másoknak.

Első lépésként ismerkedjünk meg a magyar kártya szimbólumaival, és térképezzük fel a lapok jelentését! A magyar kártya négy színe: a piros (szív), a tök, a zöld (levél) és a makk. Mindegyik sorozatot alkot, akárcsak a francia kártya színei, (bár utóbbi színenként öttel több lapot tartalmaz). A figurák itt: Alsó, Felső, Király, Ász; a számozás pedig csak a hetestől indul és a tízesig tart. 

A jóslásban a színek a lapok általános jelentését határozzák meg, a figurák és a számok pedig konkretizálják, leszűkítik ezt az általános jelentést. 

A színek általános jelentése

Piros: az érzelmekkel, szeretettel, szerelemmel kapcsolatos, mint ahogy a szív szimbóluma is (lehet szó családról, szerelemről, de barátságról is stb.)

Tök: jellemzően anyagi javakra, sok esetben pénzre, vagyonra vonatkozhat itt a jóslat, de karrierbeli előrelépést, sikereket is jelezhet.

Zöld: ezek a kártyák többnyire valamilyen nagy változást, valamilyen fontos fordulatot jelentenek az életünkben, de jövendölhetnek fizikai helyváltoztatást, utazást is.

Makk: ez a szín mindig valamilyen negatív jelentéssel bír, valamilyen rossz hírt közvetít. 

Figurák és számok

Ász: a győzelem és a szerencse lapja. (Kivétel ez alól a Makk Ász, amely szerencsétlen érzelmi ügyek vagy szerencsétlenségre utalhat.)

Király: a  hatalom, kontroll, uralkodás lapja (jelenthet mondjuk felettünk álló személyt, de önuralmat is.)

Felső: a tudás, tudatosság dimenziója (tanulás, tapasztalat, döntések..).

Alsó: a tudatalatti, érzelmek, ösztönök világa (düh, harag, szeretet, szexualitás...).

10: siker, fejlődés.

9: megvilágosodás, beteljesülés.

8: a végtelenség szimbólumaként valamilyen jelentős változásra utal.

7: mágikus szám („Isten száma”); legtöbbször lehetőségeinket mutatják meg a hetes lapok, ezekből látszik leginkább jövőnk alakulása.


Vissza