Ji Ching: jóslás és bölcsesség

Ji Ching: jóslás és bölcsesség

A világ legősibb jóskönyve, a kínai Ji Ching, magyarul: Változások könyve. A nagyjából 3000 éves szent könyv a kínai civilizáció egyik legfontosabb írásos emléke, amely több száz év alatt érte el végleges formáját.
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya mágikus világa 2.

A cigánykártya 36 (ritkábban 32) lapból áll. Több fajtája ismert. Ezek közül a ún. Piatnik-kártya lett a legszélesebb körben elterjedt, amely a magyar származású Piatnik Nándor által alapított kártyagyárról kapta nevét az 1900-as években. Az előző rész itt olvasható! tovább
 
 
 
A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigánykártya mágikus világa 1.

A cigányság hitvilágában a jóslás nem egy kiválasztott ember, mágus vagy jövendőmondó különleges képessége, hanem a mindennapi élet élő hagyománya. Spirituális gyakorlat, melynek az a hit az alapja, hogy az ember képes tulajdon sorsát előre megjósolni, és egyúttal befolyásolni is. tovább
 
 
 
 
 
 

Jóslás magyar kártyával 2. – Kirakási módok

A magyar kártya jóseszközként kevésbé közismert, mint játékként, ám mivel viszonylag könnyen megtanulható benne a lapok jelentése, hamar elsajátíthatunk néhány nem túl bonyolult vetési módot, és máris megpróbálkozhatunk vele jósolni magunknak vagy másoknak.

Fontos, hogy az általunk kirakott lapok értelmezésénél ne ragaszkodjunk mindig mereven azokhoz a jelentésekhez, amiket az egyes kártyáknál megtanultunk. Ehelyett inkább bízzuk magunkat az intuícióra, hallgassunk a megérzéseinkre – kivált, ha saját magunknak jósolunk! Így képesek lehetünk majd a kártyavetés során a konkrét problémáinkra, kérdéseinkre vonatkoztatni a kapott válaszokat.

Választhatjuk az egyszerű egylapos, illetve a többlapos, bonyolultabb formáját a lapok kirakásának. Az egylapos kirakás mind a magyar kártyával, mind a cigánykártyával történő jóslásban elterjedt –a vetés legegyszerűbb módjaként. A legideálisabb persze, ha megpróbálunk egyetlen, jól meghatározott kérdést feltenni a jóskártyának. Koncentráljon minden erejével a kérdésére, közben pedig keverje meg a paklit! Emeljen belőle bal kézzel, majd számolja le a 13. kártyalapot! Ez a lap lesz a válasz az Önt foglalkoztató problémára. Próbáljon meg meditálni, és meghatározni, mit jelenthet az Ön által húzott lap az adott kontextusban. 

Ha összetettebb a probléma, amire a kérdése vonatkozik, alkalmazza inkább valamelyik többlapos kirakási technikát! Itt még nagyobb a szerepe az intuíciónak, hiszen az egymás melletti lapok jelentésének összeolvasásával teret engedünk gondolataink szabad áramlásának. A több – például 13 – lapos kirakási mód emellett a közeli és a távoli jövőről külön-külön és egyszerre is átfogó képet ad nekünk.


Vissza